Entertainment

Totul despre iodura de potasiu. Ce este și ce reacții adverse areIn articol:


Iodura de potasiu este, de fapt, sarea de potasiu a acidului iodhidric. Aceasta este o pulbere albă care se obține din iod și hidroxid de potasiu și eliberează iod prin reacție cu clorul sau acidul sulfuric.

Iodura de potasiu servește la tratarea carenței de iod, dar și ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă. De curând, românii au început să se teamă de posibilitatea unui incident nuclear și au început să caute pastile de iod la farmacii. Însă, această iodură prezintă și numeroase reacții adverse. Iată ce avertizează Ministrul Sănătății legat de acest subiect!

Ce este iodura de potasiu și la ce se folosește

Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric. Aceasta este folosită în scopuri medicinale încă din anul 1820 și se află pe lista de medicamente esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, iodura de potasiu este un compus chimic, medicament și supliment alimentar.

Totul despre iodura de potasiu. Ce este și ce reacții adverse are

[Sursa foto: PixaBay]

Ca medicament, iodura de potasiu este folosită de cele mai multe ori pentru a trata hipertiroidismul ori în cazul accidentelor nucleare.

În plus, aceasta protejează glanda tiroidă atunci când se folosesc diferite tipuri de compuși radiofarmaceutici.

Iodura de potasiu ajută și la tratarea problemelor de piele precum ficomicoza și sporotricoza.

Citeste si: „Noua ordine mondială”, anunțată de Rusia după discuțiile cu China și India. Nimic nu va mai fi la fel de acum..- bzi.ro

Citeste si: Rusia a trimis avioane echipate cu bombe nucleare în spațiul aerian suedez! Care a fost traseul aeronavelor de atac

Iodura de potasiu- reacții adverse

Pe lângă multiplele beneficii, iodura de potasiu prezintă și numeroase efecte adverse. Printre cele mai frecvente reacții negative se numără și: stările de greață, vărsăturile, durerile de stomac, diareea, gustul metalic în gură, febra, durerile de cap sau acneea. Este recomandat ca în cazul în care acestea se înrăutățesc să mergeți de urgență la doctor. Alte efecte adverse ale iodurii de potasiu sunt:

 • dureri de dinți și gingii
 • arsuri la nivelul cavității bucale sau gâtului
 • dureri de cap severe
 • constipație
 • confuzie
 • dureri în piept
 • scaun negru
 • vărsături similare cafelei măcinate
 • senzație de slăbiciune la nivelul mâinilor și a picioarelor
 • oboseală nejustificată
 • inflamații la nivelul gâtului

Ce spune Ministrul Sănătății despre iodura de potasiu

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a ținut să ofere câteva declarații pe tema iodurii de potasiu, după ce mai mulți români au început să se teamă de posibilitatea unui incident nuclear. Astfel, Ministrul a dat asigurări că instituțiile competente vor asigura un stoc suficient de comprimate cu iod în caz de nevoie: „Am văzut că există în opinia publică un interes foarte ridicat şi chiar un fel de teamă care se asociază utilizării iodurii de potasiu.

Totul despre iodura de potasiu. Ce este și ce reacții adverse are

[Sursa foto: PixaBay]

Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu de la un reactor. Eu ţin minte că ultima dată când s-a folosit în România a fost în 1986, când a fost acel incident de la Cernobîl.

Citeste si: Strategia Națională pentru reducerea sărăciei în următorii 5 ani. Cum și-a propus Guvernul să vină în ajutorul românilor

Dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu, se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide, şi nu după vârsta de 40 de ani. Ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu neapărat cu existenţa iodului radioactiv.”

 

Sursă: viva.roSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.