Entertainment

Scandalul care a zdruncinat America şi care încă fascinează Hollywood-ul


“Dacă încă se fac filme despre tine la 60 de ani după ce ai murit, înseamnă că eşti o adevărată legendă”, comenta cineva pe twitter la lansarea unui trailer despre documentarul Netflix The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes. La fel se poate spune şi despre un eveniment, celebrul scandal Watergate, despre care se lansează în curând sau sunt în producţie mai multe proiecte la Hollywood.

Publicaţia Deadline explorează într-un material de weekend elementele reprezentative pentru Watergate şi în stare să fie în continuare o sursă aparent inepuizabilă pentru scenarişti. Şi cel mai bun moment e să facă acest lucru acum, când Gaslit, o miniserie Starz despre personaje mai puţin cunoscute din jurul scandalului, s-a lansat chiar duminică. Cu trei nume populare pe afiş, Julia Roberts, Sean Penn şi Dan Stevens, Gaslit se concentrează pe Martha Mitchell, prima persoană care a expus public legătura dintre Nixon şi Watergate, deşi era soţia procurorului general al SUA, John N. Mitchell, un protejat al preşedintelui. De îndată ce deschide gura, Martha Mitchell va vedea cum întreaga ei viaţă să năruie în scandalul ce a dus la prima şi unica demisie din funcţie a unui preşedinte american.

Dar, pe lângă Gaslit, la Hollywood se produc acum şi alte titluri tentante despre aceleaşi evenimente. Două se vor lansa chiar anul acesta, producţia HBO White House Plumbers, cu Domhnall Gleeson în rolul principal, şi The Last Witness: Watergate, despre care CNN spune că merge direct în centrul acestui “cel mai mare scandal prezidenţial al secolului 20”. În dezvoltare se află şi un proiect încă fără titlu al lui Ryan Murphy, unul dintre cei mai prolifici creatori de seriale şi producători de la Hollywood, cu Meryl Streep în rolul lui Martha Mitchell.

“Watergate este una din acele poveşti în care mândria nemăsurată invită blestemul”, spune pentru Deadline Tim Naftali, profesor la Universitatea din New York şi fost director al Bibliotecii şi Muzeului Prezidenţial Richard Nixon. “Şi este o sursă de optimism pentru cei care consideră că Donald Trump s-a eschivat de la exercitarea justiţiei, de la a fi arătat cu degetul. Iar Watergate este povestea unui preşedinte care face abuz de putere, care participă la o conspiraţie ilegală şi care suferă cea mai mare pierdere posibilă, chiar funcţia sa, la care este forţat să renunţe într-un mod lipsit de onoare”.

“Povestea e picarescă şi e populată cu personaje bizare şi uimitoare precum Martha Mitchell, dar este şi o dramă care ne ia prin surprindere. Şi cred că ne determină să ne întrebăm dacă ne-am schimbat cu adevărat, dacă presa şi partidul republican s-au schimbat cu adevărat în aceste cinci decenii”, mai spune Naftali.

Dintre filmele produse până acum, probabil că cel mai cunoscut este All the President’s Men (1976), în care actorii Robert Redford şi Dustin Hoffman îi interpretează pe jurnaliştii Bob Woodward şi Carl Bernstein, amândoi cu un rol hotărâtor în deznodământul şocant al Watergate. Foarte cunoscut este şi Nixon (1995), filmul lui Oliver Stone cu Anthony Hopkins în rolul preşedintelui. “All the President’s Men putea fi văzut ca un thriller, iar Nixon ca o tragedie, dar Gaslit se concentrează pe superficialitatea oamenilor, pe complicitatea şi absurdul lor”, concluzionează Deadline despre miniseria lansată pe 24 aprilie.

Foto: Sean Penn şi Julia Roberts în rolurile lui John şi Martha Mitchell.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close