Entertainment

Motivul pentru care persoane fără comorbidități dezvoltă forme grave de COVID-19 și mor. Ce au descoperit oamenii de științăIn articol:


Omenirea luptă de circa doi ani de zile cu virusul SARS-CoV-2, care a fost identificat pentru prima dată în Wuhan, China, în 2019.

Coronavirusul a migrat rapid către alte țări și a ajuns să declanșeze una dintre cele mai mari și grave epidemii mondiale din istoria lumii. Până în momentul de față, peste 5 milioane de oameni din întreaga lume și-au pierut viața după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19. 

Varianta Delta, cea care a apărut inițial în India, este tulpina care i-a îngrozit pe cercetători. Este multe mai agresivă și mai contagiasă decât orice variantă a coronavirusului cunoscută până în prezent, iar efectele ei au fost devastatoare în mai multe țări.
Mulți dintre cei care s-au infectat cu varianta Delta și-au pierdut și viața, deși nu aveau alte boli asociate. Această tulpină nu ține nici cont de vârstă, iar în prezent asistăm la tot mai multe decese în cazul persoanelor tinere și care, bineînțeles, sunt nevaccinate anti-COVID.

Specialștii nu puteau explica decesele în rândul persoanelor care nu aveau niciun fel de comorbidități, dar mai mulți cercetători de la Universitatea din Oxford au descoperit de ce varianta Delta ucide chiar și persoanele fără alte boli asociate. 

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

De ce mor persoanele fără comorbidități din cauza coronavirusului?! Rezultatele unei cercetări 

La această întrebare au încercat să răspundă o mână de cercetători din cadrul prestigioasei Universități din Oxford. După lungi cercetări, aceștia au descoperit o genă specifică, cunoscută sub numele de LZTFL1, ce dublează riscul de a dezvolta insuficiență respiratorie cauzată de COVID-19 și care ar putea explica de ce unele persoane sunt mai predispuse în a dezvolta o formă gravă decât altele.

Cu alte cuvinte, gena respectivă împiedică, cel mai probabil, celulele căilor respiratorii și plămânilor să reacționeze în mod corespunzător la virus.  

Citeste si: O cersetoare romanca a fost retinuta de politistii americani. Cand au inceput sa o controleze, au avut un soc! Ce ascundea femeia in buzunar – bzi.ro

Circa 60% dintre persoanele cu origini sud-asiatice sunt purtătoare ale acestei versiuni a genei și doar 15% din persoanele cu origini europene, conform studiului.

Totuși, descoperirea lor nu trebuie să fie folosită doar ca unică explicație pentru rata mare de spitalizare și deces în rândul celor care se infectează cu varianta Delta, căci trebuie luaate în calcul și condițiile socio-economice, care uneori pot face diferența. Spre exemplu, în rândul persoanelor cu ascendență afro-caribiană, varianta Delta a făcut multe ravagii, deși 2% sunt purtători ai genotipului cu risc mai ridicat.

Citeste si: Veste bună pentru vaccinați! Termenul de ridicare al voucherelor s-a prelungit de la 60 de zile, la 6 luni. S-au investit peste 13 milioane de lei

Astfel, cercetătorii îi sfătuiesc pe oameni să meargă și să se vaccineze anti-COVID, fiind singura armă pe care omenirea o are la dispoziție în aceste momente. 

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Descoperirea lor ar putea juca un rol esențial în dezvoltarea de medicamente eficiente împotriva COVID-19

Descoperirile ridică posibilitatea cercetării unor tratamente specifice pacienților cu această genă, deși în prezent nu există medicamente adaptate.

Citeste si: Alexandru Rafila a primit 5.000 de euro pentru două deplasări la ședințele Organizației Mondiale a Sănătății! EXCLUSIV

Arată că modul în care plămânii răspund la infecție este esențial.  Acest lucru este important deoarece majoritatea tratamentelor s-au concentrat pe schimbarea modului în care sistemul imunitar reacționează la virus”,  a declarat James Davies, co-autor principal și profesor asociat de genomică la Oxford. Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.