Sports

Imaginea uluitoare cu Sagittarius A*, gaura neagră uriașă din centrul galaxiei noastreZiua de 12 mai rămâne una istorică. Echipa Telescopului Event Horizon (EHT) a dezvăluit prima fotografie cu Sagittarius A, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre și discul său de acreție amețitor.

Cercetătorii din cadrul proiectului au anunțat rezultatele fără precedent obținute de colaborarea EHT.

Deși nu se poate vedea gaura neagră, aceasta fiind întunecată, se poate observa gazul strălucitor din jurul său, care are formă de inel și dezvăluie o regiune centrală neagră (numită umbră), arată Descoperă.ro.

Imaginea uluitoare cu Sagittarius A*, gaura neagră uriașă din centrul galaxiei noastre. Detalii despre reușita istorică

Noua fotografie arată lumina care este curbată de gravitația puternică a găurii negre Sagittarius A*, care are o masă de patru milioane de ori mai masivă decât cea a Soarelui nostru.

„Am fost uimiți de cât de bine s-a potrivit dimensiunea inelului cu predicțiile teoriei relativității generale a lui Albert Einstein.

Aceste observații fără precedent au ajutat la îmbunătățirea înțelegerii noastre cu privire la ce se întâmplă în centrul galaxiei, și ne oferă noi indicii despre modul în care aceste găuri negre uriașe interacționează cu împrejurimile lor”, a spus Geoffrey Bower, cercetător în cadrul colaborării EHT.

Rezultate obținute de cercetătorii americani au fost publicate de revista The Astrophysical Journal Letters.

Telescopul Event Horizon este alcătuit, de fapt, dintr-o rețea globală de telescoape, care împreună formează un așa-zis telescop virtual de mărimea planetei noastre. Acesta poate observa până la „Sfântul Graal al astronomiei”, adică orizontul evenimentelor al unei găuri negre supermasive.

Sagittarius A* este o gaură neagră supermasivă aflată în centrul galactic al Căii Lactee, care are o masă echivalentă cu cea de la patru milioane de sori. Proiectul a încercat să observe direct mediul imediat din jurul unei găuri negre, fapt ce ar putea duce la progrese uriașe în studiul relativității generale și ar putea dovedi existența orizonturilor de evenimente.

Înainte de conferințele organizate la nivel global, comunitatea științifică bănuia că proiectul își atinsese scopul, acesta fiind un moment cu adevărat istoric. Oamenii de știință cred că găurile negre supermasive, la fel ca Sagittarius A*, care au trecut prin colaps gravitațional, formează un fel de barieră galactică. Odată ce această barieră este trecută, nimeni și nimic, nici măcar lumina, nu mai poate evada.

În 2019 a fost surprinsă prima fotografie cu o găura neagră uriașă, care se află în centrul galaxiei Messier 87, aflată la 55 de milioane de ani-lumină depărtare de Pământ. În jurul găurii a putut fi observat un inel de material capturat de gaura neagră, care înainte să cadă se rotește foarte rapid și începe să strălucească.

La acea vreme, gaura neagră Sagittarius A* nu putea fi observată pentru că era înconjurată de un nor gros de praf și gaz.
Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close