Entertainment

Iepurașul de Paște 2022. Legenda și semnificația iepurașului de PașteIn articol:


Iepurele este simbol al primăverii şi al fertilităţii şi nu are nicio legătură cu Învierea Domnului. Mai mult, tradiţia îndrăgitului iepuraş de Paşte îşi are originile în legendele păgâne.

Povestea iepurașului de Paște

Istoria iepurașului de Paşte pornește din tradiţia anglo-saxonă, dinaintea convertirii păgânilor la creştinism.

În mitologia anglo-saxonă exista o zeiţă a primăverii şi fertilităţii numită Eostre. Simbolurile acesteia erau iepurele şi oul.

Citeste si: Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Legenda spune că zeiţa primăverii a găsit, la finalul iernii, o pasăre bolnavă pe care a vrut să o vindece. Singura soluţie pentru a o vindeca a fost să o transforme în iepure. 
Deşi devenise iepure, putea face ouă. De la numele lui Eostre pleacă legenda iepuraşului de Paşte. De altfel, denumirea în engleză a Paştelui (Easter) vine tot de la numele zeiţei.

Potrivit tradiției, în cinstea zeiţei Eostre, anglo-saxonii obişnuiau să organizeze în fiecare primăvară un festival în care iepurele era la loc de cinste. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, tradiţiile din perioada festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile dedicate Învierii lui Iisus, pentru a-i determina pe păgâni să se convertească la creştinism.

Astfel, iepuraşul lui Eostre a devenit iepuraşul de Paşte.

Citeste si: Mesaje amuzante de Paște 2021. Idei de urări haioase pentru cei dragi cu ocazia Învierii Domnului

Citeste si: “Felicităăăări!!! Casă de piatră!!!” Ramona Olaru a fost cerută în căsătorie de Cătălin Cazacu- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Iepurele a fost considerat simbol al fertilităţii, din cauza faptului că animalul poate da naştere în orice perioadă din an. În timp s-a făcut o legătură între fertilitate şi înviere şi, astfel, iepuraşul s-a infiltrat şi mai bine ca simbol al sărbătorii de Paște.

Semnificația iepurașului de Paște

Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania, fiind menţionat în cărţi, în jurul anului 1500, deşi e probabil ca el să fie prezent de mai multă vreme în tradiţia populară.

Citeste si: Cum să cureţi geamurile corect pentru curăţenia de Paşte

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, la 1800, din aluat şi zahăr. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.

În America, această tradiţie a iepuraşului de Paşti, care aduce cadouri ouă vopsite copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani. De asemenea, pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă. La unele triburi, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayasă era creditat cu inventarea scrisului.

Citeste si: Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce NU ai voie să faci în Postul Mare al Sfintelor Paşti

Pentru budişti, iepuraşul este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepuraşul s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună.

Şi în tradiţia chineză, iepuraşul este o creatură care trăieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii. Indiferent de natura sa păgână sau creştină, Iiepurele de Paşte este un personaj recunoscut în toată lumea, pe care am ales să îl asociem cu drag de Sărbătoarea Paştelui.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.