Entertainment

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere. În trecut, fetele care voiau să se mărite foloseau o bucată din lumânare pentru vrăji de dragosteIn articol:


În noaptea de Înviere, creștinii ortodocși obișnuiesc să meargă la Slujba de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă. Lumânarea de la Înviere are o valoare spirituală aparte și nu trebuie aruncată. Iată ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere!

Ce se face cu lumânarea de la Înviere

Anul acesta, în noaptea dintre 23 și 24 aprilie, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a lua Lumina Sfântă. Se spune că Lumânarea de la Înviere este o ofrandă adusă lui Dumnezeu și nu trebuie aruncată.

Imediat ce au ajuns acasă de la Slujba de Înviere, creștinii ar trebui să pună lumânarea de la Înviere pe masa de sărbătoare sau într-un loc aproape de icoane.

Preoții spun că lumânarea cu care credincioșii au luat lumină în noaptea de Înviere nu ar trebui aruncată după ce se stinge.

Citeste si: Unde vedem Slujba de Înviere în 2022? Ce televiziuni vor transmite procesiunea religioasă

Citeste si: Fiica lui Florin Salam, Betty, și-a făcut prima intervenție estetică: „Aleg să am grijă de mine”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Preoții sfătuiesc credincioșii să păstreze lumânarea de la Înviere și să o aprindă în momente de primejdie precum o furtună sau atunci când cineva din casă suferă de o boală.

Se mai spune că lumânarea de Înviere nu ar trebui lăsată să se consume în întregime imediat după Înviere, ci ar trebui stinsă și aprinsă câte puțin, în fiecare zi din Săptămâna Luminată.

Credincioșii care nu pot face acest lucru pot aprinde lumânarea din noaptea de Înviere în spațiul special amenajat de la biserică sau o pot duce la mormântul unei persoane dragi.

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la Înviere. În trecut, fetele care voiau să se mărite foloseau o bucată din lumânare pentru vrăji de dragoste

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții și obiceiuri legate de lumina de la Înviere

În trecut, fetele mari, care se pregăteau să se mărite, obișnuiau să fure o bucată din această lumânare pentru vrăjile de dragoste pe care le făceau de Sânziene sau de Sfântul Vasile.

Spre exemplu, era un obicei ca, în noaptea de Sf. Vasile, să se picure doar două picături de ceară din această lumânare într-un bol cu apă neîncepută. Dacă picăturile se uneau, însemna că bărbatul la care se gândea femeia avea să îi devină soț.

În seara de Anul Nou, fetele luminau cu această lumânare un bol adânc cu apă și se uitau cu grijă la imaginile pe care le oglindea, să vadă cine le era ursitul. 

Citeste si: Până când se spune „Hristos a Înviat!”. Vezi ce spune Biserica Ortodoxă

În unele zone din Moldova, lumânările de nuntă se aprindeau cu lumânarea de la Înviere, să fie întru norocul și sănătatea mirilor.

Oamenii mai spun că este bine să faci semnul crucii cu fumul de la această lumânare, pe o grindă de lemn, pe un prag sau la vreo fereastră. În multe case vechi de la țară se știa câți ani aveau de la construcție după numărul crucilor din grindă. Era un semn de protecție împotriva duhurilor necurate și un semn care ocrotea familia de toate relele.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.