Entertainment

Calendar Creștin Ortodox 21 aprilie 2022. Joia din Săptămâna Patimilor. Ce NU au voie femeile să facă în această ziIn articol:


Conform Calendar Creștin Ortodox 21 aprilie 2022, astăzi este Joia Mare din Săptămâna Patimilor, ziua în care are loc Denia celor 12 Evanghelii.

Iată ce nu au voie femeile să facă cu o zi înainte ca Hristos să fie răstignit pe Cruce!

Calendar Creștin Ortodox 21 aprilie 2022. Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Joia Mare, care se mai numește Joia Neagră sau Joia Patimilor, e o zi importantă pentru creştinii ortodocşi, întrucât atunci are loc Denia celor 12 Evanghelii, care aminteşte de momentul în care Iisus a spălat picioarele ucenicilor săi.

Totodată, în Joia Mare se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericii. Potrivit creștinortodox.ro, aducerea Sfintei Cruci din Sfântul Altar și așezarea ei în mijlocul bisericii are loc după citirea Evangheliei a V-a, atunci când preotul rostește: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”.

Calendar Creștin Ortodox 21 aprilie 2022. Joia din Săptămâna Patimilor. Ce NU au voie femeile să facă în această zi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Menționăm că Sfânta Cruce va rămâne în mijlocul bisericii până vineri, când este readusă în Sfântul Altar.

Totodată, la Ierusalim, începând cu orele 16:00, se face o procesiune cu Sfânta Cruce. Această procesiune începe de la Pretoriu și se termină la Sfântul Mormânt. Astfel, credincioșii străbat drumul pe care Mântuitorul a purtat Crucea Răstignirii.

La Denia celor 12 Evanghelii se aprind 12 lumânări, care pot fi aprinse pe parcursul întregului an, ele având puteri deosebite, potrivit tradiţiei.

Citeste si: Tradiții pentru a treia zi de Paște. Ce NU trebuie să faci în această zi

Citeste si: Fiica lui Florin Salam, Betty, și-a făcut prima intervenție estetică: „Aleg să am grijă de mine”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Calendar Creștin Ortodox 21 aprilie 2022. Ce NU au voie femeile să facă în Joia Mare

În Săptămâna Patimilor există o sumedenie de tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Astfel, după cum spune tradiția populară, în Joia Mare, femeile nu au voie să doarmă. Asta pentru că Joimărița, o femeie cu o înfățișare fioroasă ce pedepsea aspru lenea nevestelor sau a fetelor de măritat, le va face incapabile să muncească tot anul.

De asemenea, în Joia Mare femeile nu au voie să spele rufele, nici cu mâna și nici cu mașina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor strămoşeşti.

În Joia Mare nu ai voie să consumi urzici şi oţet. Se spune că, atunci când era răstignit pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

Tot în Joia Mare se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc.

Citeste si: Lista păcatelor pe care nu ai voie să le săvârșești în Săptămâna Mare

Calendar Creștin Ortodox 21 aprilie 2022. Joia din Săptămâna Patimilor. Ce NU au voie femeile să facă în această zi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciunea pe care e bine să o rostești în Joia Mare

Rugăciunea din Joia Mare este adresată Mântuitorului Iisus Hristos și alungă relele din viața celor care o rostesc.

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând:

„Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre”. Cel ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.”

 

Surse: a1.ro, creștinortodox.ro, doxologia.roSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.