Entertainment

Alertă alimentară în România! Mai multe fructe și legume periculoase au ajuns în magazineAutoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, trage un semnal de alarmă! Vicepreședintele Mihai Ponea a vorbit despre fructele și legumele ajunse în România care au fost considerate periculoase pentru sănătate, din cauza gradului ridicat de pesticide și alte substanțele toxice.

În cadrul unui interviu pentru Antena 3, vicepreședintele ANSVSA, Mihai Ponea, a prezentat un studiu despre gestionarea incidentelor și neconformităților alimentare în 2021.

Mai exact, acesta a vorbit despre pesticide și alte substanțele toxice descoperite în unele fructe și legume importate din țări precum Turcia, China sau Egipt.

„Ceea ce este pe piața din România este controlat sanitar-veterinar de inspectorii ANSVSA. Iar, din punctul meu de vedere, să fie pe piață operatorii care au obligația să pună pe piață, și să o facă cu fructe și legume neconforme, eu o consider crimă împotriva consumatorilor, iar acțiunile coercitive trebuie să fie de înalta speță. Aici nu trebuie să ne jucăm”, a declarat Mihai Ponea, la Antena 3.

Potrivit vicepreședintelui ANSVSA, în 2022, controalele vor fi mult mai drastice deoarece autorităţile îşi doresc să rezolve cât mai repede problemele cu care s-au confruntat.

Mihai Ponea a vorbit şi despre o altă situaţia gravă. Autorităţile au descoperit salmonela în carnea de pasăre din Polonia sau Listeria în produse gata de mâncat.

De asemenea, după acest incident Mihai Ponea i-a asigurat pe cetăţeni că se vor recolta cu o frecvența mai crescută aceste alimente cu risc.

„În 2022 acționăm acolo unde am avut problemele cele mai mari în 2021. Am avut salmonela în carnea de pasăre din Polonia, sau Listeria în produse gata de mâncat. Vom recolta cu o frecvența mai crescută aceste alimente cu risc”, a explicat liderul ANSVSA.

CITEŞTE ŞI: ALIMENTELE PE CARE NU AI VOIE SĂ LE SPELI NICIODATĂ! ESTE TOTAL INTERZIS

„Am impus supermarketurilor, și în 2022, o frecvența crescută a recoltării de probe pe legume și fructe, pentru că există un risc. Marea majoritate, peste 90%, au fost retrase la intrarea în România, nu au ajuns pe piață.

Ele nu trebuie să ajungă pe rafturi. Este o crimă. Și mai ales pe lanțurile de supermarketuri. Și asta este o luptă pe care o ducem continuu, zi de zi. În anul 2021, am retras sute de tone de legume și fructe și am și închis platforme”, a mai spus Ponea.

 

Sursă foto: Arhivă CancanSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.